Znanstveno usavršavanju na Odjelu za fitokemiju hrane Instituta de la Grasa – CSIC -Sevilla (Španjolska)

U sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost IP-2022-10-7260 „Uloga magnezija u ishrani rajčice: integrativni pristup“, istražuju se učinci magnezija na rast i razvoj rajčice. U okviru istraživanja, dr. sc. Marijana Popović provela je dva tjedna na Odjelu za fitokemiju hrane Instituta de la Grasa – CSIC u Sevilli, Španjolska, u Grupi za kemiju i biokemiju pigmenata. Tijekom boravka, pod vodstvom dr. sc. Antonio Péreza Gálveza, usavršavala je ekstrakcijske i instrumentalne metode analize potrebne za istraživanje pigmenata različitih sorti i podloga rajčice. Napredne kromatografske metode omogućile su detaljnu separaciju, identifikaciju i kvantifikaciju spojeva važnih za razumijevanje usvajanja magnezija u listu rajčice. Stečeno iskustvo značajno će pridonijeti boljem razumijevanju uloge magnezija u ishrani rajčice, ali i unaprijediti metodološki pristup istraživanju biljnih metabolita.